X
Kilpapelaaminen Suomessa

Etelä-pohjanmaan flipperiatleetikot

Flipperien mestaruus ja liigakisoja on suomessa pelattu jo parikymmentä vuotta. Elektronisen urheilun saralla nykyisin vallalla on termi e-sport, mutta termin historia ulottuu vuosikymmenten taakse aina arcadepelien kulta-aikoihin. Ensimmäiset kisat järjestettiin jo 1970-luvun alussa. ”We are athletes of a different kind” sanottiin 80-luvun puolenvälin American Video Athletes Assosiationin ilmoituksessa.

90-luvulta asti periytynyt flipperien kilpapelaaminen Suomessa on jatkuvasti kasvanut. Yleensä tarjolla on kunniaa ja pokaali, mutta välillä on saattanut voittaa jopa oman flipperin. Laitteen on voittanut esimerkiksi 90-luvun mestaruus kisoissa ja viimeisimpänä Etelä-pohjanmaan flipperiklubin 2018 vuosikisassa.

Askel ammattimaisempaan suuntaan flipperien pelaamisessa on osallistua turnauksiin jolloin automaattisesti liittyy globaaliin pelaajaranking listalle. Osallistumalla Etelä-Pohjanmaan Flipperiklubin turnauksiin olet automaattisesti mukana, eikä sinun tarvitse tehdä turnaukseen osallistumisen lisäksi muuta.

 

IFPAn globaali flipperinpelaajien ranking-lista

IFPA (International Flipper Pinball Association) ylläpitää globaalia flipperinpelaajien WPPR (World Pinball Player Ranking) -listaa, jonne rankataan kaikki kisapelaajat, jotka osallistuvat WPPR-pisteitä oikeuttaviin peleihin. Turnauksen WPPR-pistekelpoisuus määrittyy kisan pistemekanismien ja sääntöjen noudattamisella. Kurikka Open turnaukset ovat IFPAn sääntöjen mukaisia ja oikeuttaa osallistujille WPPR-pisteitä.

Ranking-pisteytys on yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen; saat pisteitä WPPR-pisteitä niihin oikeutetuista turnauksista ja tämän mukaan globaali reittauksesi vaihtelee. Saatuun pisteiden määrään vaikuttaa pelaajamäärä, sijoitus ja pelaajien kovatasoisuus. Voittamalla hyviä pelaajia tai edes osallistumalla samoihin turnauksiin saat paremmin pisteitä ja nouset globaalissa ranking-listalla. Aloittelevalle pelaajalle pelkkä osallistuminen on olennaisempaa kuin sijoitukset itse kisassa.

Turnauksien ilmoittautumisissa kysytään nimeä ja kolmimerkkistä lyhennettä. Kolmimerkkinen lyhenne viittaa tietysti flipperien ja arcadekoneiden tapaan kysyä kirjainlyhenteet high score -listalle tallennusta varten. Pidä lyhenteesi samana, jolloin suoritukset kirjautuvat oikealle henkilölle Ranking-listalla. Mikäli olet jo osallistunut, vaikkapa vuoden 2018 Kurikka Openiin, niin sinut on jo noteerattu listalla. Voit hakea tietoja IFPA:n hakusivulta. Sivuilla näkyy myös koko turnaushistoriasi.

Kurikan pelihallin lisäksi, pohjalaisia pelaajia lähimmät turnauksia järjestävät pelihallit löytyvät Orivedeltä(Pelihelvetti) ja Tampereelta (Ikuri Arcade).

 

Osallistuminen kannattaa

Kisoihin ei kannata osallistua verenmaku suussa - tai olettaa sen olevan pelin henki. Turnauksissa on rento tunnelma eikä pudotuspeleistä karsiutuminen ole häpeä, moni taitavakin pelaaja saattaa tippua huonona päivänä sivustaseuraajaksi. Karsiutujille on yleensä varattu koneita vapaasti pelattavaksi pudotuspelien seuraamisen lomassa. Kannattaa jäädä hieman aistimaan kilpafiilistä ja seuraamaan hyvien pelaajien pelitaktiikoita ja tyylejä. Kisoissa syntyy myös uusia sosiaalisia kontakteja ja flippereistä, pelaamisesta ja muusta harrastukseen liittyvästä tai liittymättömästä keskustelu on turnausten parhainta antia. Olennainen osa kisaturnauksia on myös törmätä uusiin, itselle vielä tuntemattomiin koneisiin ja päästä kokeilemaan niitä.

 

Turnauksessa pelaaminen

Suomessa järjestetään melkeinpä joka viikonloppu jonkintasoinen flipperi turnaus. Erilaisia turnauksen kisamekanismeja on useita, mutta alla on kuvattu se yleisin. Yhden turnauksen alla saattaa olla erillisiä kisoja 2-3 samaan aikaan vaihtelevilla teemoilla kuten Stern-koneet, 90-luvun koneet, musiikkiflipperit, klassikkosarja (70-luvun koneita) tms. Jokaisesta näistä saa omat WPPR-pisteet.

Turnauksiin ilmoittaudutaan etukäteen ja suosituimmat voivat täyttyä nopeastikin, jopa minuuteissa. Yleisesti ottaen ilmoittautumiset avataan hyvissä ajoin ja aikaa ilmoittautua on viikkoja ja jopa kuukausia. Kurikka Openiin voit ilmoittautua vasemmalla olevasta linkistä.

Turnaus jakaantuu käytännössä kahteen osaan; karsintoihin ja pudotuspeleihin. Karsinnoissa pelataan yleensä 1-2 pistetulosta useammalla koneella. Nämä saadut pisteet rankataan muita pelaajia vasten. Lopputuloksena saadaan pelaajien sijoitus josta määräytyy pudotuspeleihin jatkavat. Pudotuspeleihin valittujen määrä riippuu kokonaisosallistujamäärästä. Karsiutujien kisapelit päättyvät turnauksessa tähän.

Turnaukseen on saatettu varata useampi päivä. Mikäli näin, niin itse varsinainen turnaus pelataan luonnollisesti aina jälkimmäisenä päivänä. Useampipäiväinen turnaus tarkoittaa käytännössä sitä, että karsintapisteiden suorittamiseen on varattu enemmän aikaa ja (paikallinen) pelaaja voi oman aikataulunsa puitteissa käydä pelaamassa pisteet sisään vaikka edellispäivänä. Tämä kannattaa, koska jonot yleensä muodostuvat itse pelipäivälle, kun suurin osa pelaajista on suorittamassa pelejä. Pudotuspeleissä pelaajat pelaavat toisiaan vastaan ja voittaja jatkaa eteenpäin. Normaalisti pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan paras-viidestä metodilla eli kolmella voitolla selviää jatkoon menijä. Maksimissaan pelejä tulee näin viisi ja ne pelataan aina eri flippereillä, jotka arvotaan. Putoajat pelaavat vielä keskenään pelin, joissa selviää heidän keskinäinen sijoituksensa.

Jatkoon menijät pelaavat samaan tapaan toisiaan vasten kunnes jäljellä on enää finalistit. Finaalissa selviää turnauksen voittoja. Kolmossijasta pelataan normaali pudotuspeli.

 

 

 
Pelaa pelipäivissä
Pelipäivissä pelaat sisäänpääsymaksun hinnalla niin paljon kuin haluat. Tule yksin, tuttujen tai perheen kanssa viihtymään.
Vuokraa flipperi
Vuokraamme yrityksille ja yksityisille flippereitä avaimet käteen -periaatteella. Tuomme ja noudamme laitteen.
 
Yksityistilaisuudet
Vuokraamme pelihallia polttareihin, tykypäiviin, pikkujouluihin ja muihin tilaisuuksiin. Kysy !
Tarjoa asiakkaille pelipalveluita
Tarjoa asiakkaille tai henkilöstölle peliviihdettä. Pidempiaikaisissa sopimuksissa laite vaihdetaan välillä. Kolikkolukolla tai ilman.
Korjaus ja huoltopalvelut
Löytyykö kotoasi rikkinäinen flipperi? Tarjoamme myös korjaus- ja huoltopalveluita.
Ostamme automaatteja
Löytyykö autotallista vanha automaatti? Ostamme vanhoja flippereitä, peli- ja muita automaatteja. Ehdota!